AGOST 2024 - Les Flors de les Bruixes
Lloc:  TUIXENT (Pirineus de Lleida)
Dies:  del 9 al 12 d’agost i del 13 al 16 d'agost

 

CURS INTENSIU AL MUSEU DE LES TREMENTINAIRES 

Informació i inscripció: Museu trementinaires. T. 973370030 Correu: museu@trementinaires.org  web: www.trementinaires.org

 

En aquest curs es coneixeran i s’estudiaran algunes de les plantes que, en la nostra cultura popular, es relacionen amb les bruixes. Es faran pocions, ungüents, rams de protecció i rituals.


Les dones, acusades de bruixeria, torturades i comdemnades a la pena de mort  tenien un gran coneixement de les plantes del seu entorn. Moltes d’aquestes dones, provinents de les classes més humils, acostumaven a fer de curanderes i llevadores i utilitzaven les plantes per preparar remeis i encanteris
Ens acostarem al món de les herbes de les bruixes d’una manera lúdica. Aprendrem del saber popular que tenien les dones i entendrem perquè aquest coneixement es va voler destruir mitjançant el genocidi contra les dones, anomenades bruixes.
La bruixa, protagonista de llegendes i contes, és una gran coneixedora i recol·lectora d’ herbes que utilitza per preparar, en una gran perola, ungüents i pòcimes.
Quan historiadors i antropòlegs estudien el fenomen de la bruixeria, atribueixen el mític vol de les bruixes al consum de determinades plantes tòxiques i al·lucinògenes, que provoquen una intensa sensació de volar.

Continguts:
• Introducció al concepte de bruixa en la història i la llegenda.
• Plantes al·lucinògens: estramoni, mandràgora, reig bord, belladona, cascall, digital, jusquiam, acònit, cànem, donzell i cicuta.
• Plantes per regular la menstruació i per facilitar el part : ruda, artemísia, carbassina, gitam i calèndula.
• Plantes afrodisíaques i anafrodisíaques: nimfes, orquídies silvestres, llunària, salze i viola de bruixa.
• Plantes i rams de protecció: vesc, ruda, verbena, pericó foradat, falgueres i lli.
• Plantes purificadores: llorer, romaní i espígol.
• Recol·lecció i premsat de plantes per a elaborar un petit herbari.
• Preparació d’ungüents i remeis extrets d’antigues receptes.

 Preu total: 190 euros