Plantes medicinals
LAVANDA  (Lavandula latifolia Villars)

Nom popular: espígol, barballó, espígol mascle.

Creix abundantment a les terres calcàries i assolellades del nostre país. Se la pot trobar des del nivell del mar als 1.000 metres d'altitud. Té les tiges ramificades i més llargues que les altres lavandes. És la varietat més abundant i la més emprada tradicionalment en el nostre territori. Floreix a partir del mes de juliol fins a principi de setembre. Les seves flors són d'un color blau grisós. Té una aroma molt forta i camforada. Actualment, es destil•la per utilitzar-la en aromateràpia.


L’oli essencial d’aquesta varietat té unes propietats terapèutiques molt interessants. És un bon antiinflamatori i un potent antiinfecciós que actua eficaçment contra la Candida albicans, el colibacil, l'estafilococ daurat i els virus de l’hepatitis. Aquestes dues propietats, juntament amb la seva acció de dissolvent de les mucositats, aconsellen el seu ús en forma de bafs en cas de rinofaringitis i de sinusitis.


Durant la primera meitat del segle XX i fins els anys seixanta, l'oli essencial d'aquesta varietat va ser molt utilitzat pels fabricants mundials de sabons i de detergents en pols. Es recol•lectava en totes les zones rurals de la península ibèrica, on creixia. Durant els mesos d'agost a octubre, les empreses productores d'olis essencials es traslladaven als pobles on es recol•lectava l'espígol amb gran calderes portàtils per fer la destil•lació a l’aire lliure. En tot Espanya es produïen més de 300 tones d'oli.

He conegut diverses persones que de molt joves havien fet la sega de l'espígol als seus pobles. Elles m’han explicat que, tot i haver passat molts anys, encara es delecten amb el record olfactiu de l'aroma que impregnava els camps i els pobles quan començava la destil•lació.


A partir dels anys setanta la indústria dels sabons comença a comprar l'essència de lavanda que es produeix a la Provença a partir de l'híbrid lavandin, varietat que produeix molta quantitat d'oli essencial i que permet abaratir la producció. Per aquest fet l'espígol del nostre país deixà de recol•lectar-se.