Plantes medicinals
LAVANDA  (Lavandula angustifolia)

Lavandula angustifolia Ging. (anomenada també Lavandula spica Linné, Lavandula officinalis Chaix i Lavandula vera D.C.)

Nom popular: espígol, espigolina o espígol femella, lavanda fina.

És una mata petita d'uns 40 cm d’alçada, poc abundant en el nostre país, que creix en les vessants pedregoses, a partir dels 600-800 metres fins als 1.500 metres d'alçada. La trobem als Pirineus i als pre-Pirineus. Floreix durant els mesos de juny i de juliol, i cada tija té una sola inflorescència de color blau.


De totes les lavandes, és la que té l'aroma més delicada i agradable. Per això s'utilitza la seva essència en la perfumeria d'alt nivell. És molt utilitzada en aromateràpia i en fitoteràpia. En la destil•lació d'aquesta lavanda s'obté molt poca quantitat d'oli essencial. Calen 130 kg de flors per obtenir un litre d'oli. Es cultiva a Anglaterra, Austràlia i majoritàriament a Bulgària.
A partir d'aquesta lavanda, els cultivadors francesos n’han creat diferents varietats clòniques, més resistents a les malalties de la planta, i que produeixen el doble d'oli essencial. Són les varietats “Maillette” i “Matheronne”, que tenen una aroma molt semblant a la lavanda fina i que es destinen a la perfumeria.


“L'oli essencial de la lavanda aporta noves energies a l’organisme i reconstitueix la seva capacitat de rendiment, relaxant la musculatura i els vasos sanguinis dels òrgans interns. Per tant, actua baixant la pressió.”
“Els vasos coronaris poden rebre més oxigen i el múscul cardíac adquireix més suavitat i elasticitat. Aquest oli és bo per al cor, i a la vegada estimula la cordialitat de l'individu, donant-li un cor ampli, i suau.”
Dietrich Gümbel

Oli per a massatges
L'oli essencial d’aquesta lavanda és molt recomanable per preparar un oli per a massatge sedant que ens ajudarà a relaxar el sistema nerviós central.
Podem fer un preparat amb 60 cl d'oli d'ametlles dolces i 15-20 gotes d'oli essencial de lavanda.
Aquest mateix oli serveix per a la prevenció d'artrosis prematures, per a les artritis i els dolors reumàtics; també actua regenerant la pell aspra, resseca i tallada.
L'oli essencial d'aquesta lavanda es pot utilitzar per curar cremades lleus, evita la formació d'ampolles i que la ferida s'inflami.