Plantes medicinals
HIPÈRIC (Herba de Sant Joan o Pericó)  (HYPERICUM PERFORATUM)

Utilitzem les flors i les fulles. Floreix a partir del mes de maig fins al Juliol. Es cria en tota la península . Es recol•lecta quan està en plena floració.


Virtuts i aplicacions:
Té una gran quantitat d'aplicacions mèdiques. Investigacions realitzades a Alemanya han confirmat la acció antibacteriana de la planta.


Aplicació interna:
Es una de les plantes més importants per al sistema nerviós. Actua com a reforçant del sistema nerviós. Es una planta antidepressiva.
Per a situacions de depressió s’han de prendre tres tasses d'infusió al dia.
Per dificultats de concentració pot barrejar-se amb tarongina.
Infusió reforçant del sistema nerviós: Hipèrico 50 gr. fulles de melissa 25 g. Passiflora 10 g. Lavanda 5 g. Es pot prendre tres o quatre vegades al dia.
Per preparar infusions s’utilitza tota la planta.
No poden prendre la infusió d'hipèric les dones embarassades.


Aplicació externa:
Preparació. d'Oli d'hipèricum recepta Nº 1: 500 gr. d’oli i 25 gr. de flors.
Es cullen les flors i es trituren en un morter. S'afegeix l’oli d’oliva de molt bona qualitat ( o altre oli vegetal). Es barreja i es guarda en un pot de vidre net i esterilitzat. Millor si el pot es de color ambre.

Preparació. recepta Nº 1: 500 gr. d’oli i 25 gr. de flors.Es cullen les flors i es trituren en un morter. S'afegeix l’oli d’oliva de molt bona qualitat ( o altre oli vegetal). Es barreja i es guarda en un pot de vidre net i esterilitzat. Millor si el pot es de color ambre.


Es deixa la barreja, sense tapar, en un lloc calent de la casa. Durant tres o 5 dies, de tant en tant se li dóna voltes. Passat aquest temps es tapa el pot i es deixa “a sol i serena” (en un lloc assolellat) durant sis setmanes fins que s’ha tornat de color vermell. Passat aquest temps es filtra l'oli i es premsen les flors per guardar l'oli en ampolles petites en un lloc fresc i fosc.


Preparació. d'Oli d’hipèricum recepta Nº 2: 100 gr. de flors que siguin molt seques, barrejar-les amb 1 l. d'oli d'oliva. Tapar molt bé l'ampolla i col•locar-la cap per avall a l'exterior de la casa “a sol i serena” durant 40 dies i 40 nits. Remenar suaument l'ampolla tots els dies. Després es premsen les flors, colem l'oli i l'embotellem.

USOS DE L'OLI D'HIPÈRICO.
1- Per curar ferides, talls.
2- Per dermatòsis, èczemes i cremades.
3- Per picades d’insectes ( mosquits, abelles..)
4- Per dolors musculars, lumbago i neuràlgies.
5- Per refredats (Massatge a l’esquena)
6- Per alleugerir el mal d’orella.